Wednesday, April 9, 2014

"Frida"

Frida Kahlo de Rivera sündinud 06.07.1907 ja suri 13.07.1954. Meksikost pärit kunstnik, kelle stiil oli üsnagi omapärane ja teistest eristuv. Tema stiili iseloomustab tundelisus, sügavus, mässumeelsus, sensuaalsus ja sürrealistlikus.
Sürrealistlikuse kohta on ta ise öelnud, et arvasin, et olen sürrealist, aga ma ei ole. Ma ei maalinud kunagi oma unenägusid. Maalisin oma tegelikkust.
Pärast 1925. aastal toimunud autobussiõnnetust otsustas Frida lõplikult loobuda meditsiiniõpingutes ning hakkas maalima. 1926. aastal maalis ta oma esimese autoportree esimese suurest maalide seeriast, mis väljendas tema elu sündmusi ja tema isiklikke reaktsioone olukordadele. Paljud tema maalidest valmisid ajal, mil kunstnik oli aheldatud voodisse.
Tema maalide värvikirevus tuleb Mexico kultuurist ja dramaatilisest sümboolikast. Paljudes maalides võib leida ahvi, kes Mexico kultuuris sümboliseerivad iha, aga Frida maalis neid kui helluse ja kaitsja sümbolina.
Noore kunstnikuna läks ta nõu küsima kuulsa Mexico kunstniku Diego Rivera käest, et kuidas oleks võimalik teha kunstist oma karjäär. Diego märkas kohe tema annet ning innustas teda edasi kunstiga tegelema ja ajamöödudes muutusid nad aina lähedasemaks. 1929. aastal nad abiellusid olenemata sellest, et Frida ema seda heaks ei kiitnud. Nende abielu oli vägagi mässuline, mõlemad olid väga temperamentsed ja neil olid abielu välised suhted. Kõige selle tulemusel nad lahutasid, aga 1940.aastal abiellusid uuesti.


Tolleaegsed soonormid olid väga kindlalt paigas. Naised pidid tegema majapidamise töid ja püsima kodus, aga Fridale ei meeldinud see ning astus sellele vastu. Riietudes end ülikonda ja ühel hetkel lõikas ta endale poisipea. 
Talle meeldis tarbida alkoholi ning suitsetada, aga see ei pälvinud teiste naiste poolt heakskiitu.

No comments:

Post a Comment