Wednesday, April 9, 2014

Edmus Jansons "THE ISLE OF SEALS"

06.03.2013 külastasin Edmus Jansonsi näitust "The Isle Of Seals". Jansons on sündinud 1972 aastal on õppinud telerežiid Läti Kultuuriakadeemias, animatsiooni Ülevenemaalises Filmiülikools ja Eesti Kunstiakadeemias.


Edmunds on töötanud režissööri abina, operaatorina, heliinseneri ja graafilise disainerina rajas ta 2002.a oma animatsioonistuudio Atom Art, mis kõrvuti tema oma filmidega edendab ka noorte andekate animaatorite eksperimente.
Stuudio viljeleb joonis-, liiva-, söe-, nuku- ja lamenukk animatsiooni paljudes zhanrites (absurd, maagiline realism, dokfilm, muusikal, laste tv seriaalid), Jansoni enda looming hõlmab kõrvuti animafilmidega dokumentaali, videot ja raamatuillustratsiooni, ta on teinud ka filmiklippe, graafilist disaini ja mobiilirakendusi.


Kuueminutilise filmi "Hülgessar" aluseks on Ruhnu saare ajaloost pärinevad sündmused, mis kasvasid ja argnesid ta peas omasoodu nii, et esialgselt dokumenteeritust jäi alles õige pisku. Tegu on kujuteldava saarega, millele saabub dokumentalistist fotograaf, kelle jaoks kohaliku elu kulg ja kombed on sedavõrd võõrad, et esialgne rõõm harukordsest süžeest asendub hävitava mittemõistmisega.

Väike lõiguke sellest filmist:
The Isle Of Seals

Edmunds Jansonsi film oli väga omamoodi. Esialgu kui ei olnud filmi kirjeldust lugenud sai oma fantaasia meeled 100% tööle panna ja ise ette kujutada, mis seal toimub. Ilma kirjelduseta poleks kohe kindlasti aru saanud, mida ta selle filmiga mõtles. 

No comments:

Post a Comment